Šokantno – CIA naštetila borbi protiv dječje paralize !!!

SHARE:

Šokantno – CIA naštetila borbi protiv dječje paralize !!!
(Video) – Naučite prepoznati rane simptome RAKA DOJKE – Spasite se na vrijeme!
Prirodni lekovi za alergiju bez recepta!!!
Smokva i njena nevjerovatna ljekovitost !!!
Tai chi vežbe za zdravlje i dugovečnost. (VIDEO)
Nalepnice na voću su VRLO VAŽNE: Jedna cifra otkriva da li je namirnica ORGANSKA !!!

 

Je li ubojstvo Osame bin Ladena imalo jednu nenamjernu žrtvu – globalno nastojanje da se iskorijeni dječja paraliza? Naime, u Pakistanu, u kojemu dječja paraliza i dalje postoji, odluka CIA da pošalje ekipu za cijepljenje u sjedište Bin Ladena kako bi se prikupili podaci i uzorci DNA očito je naštetilo državnoj borbi protiv te bolesti. Pitanje je samo u kolikoj mjeri?


Nakon što su prije godinu dana jedne britanske novine otkrile varku Shakila Afridija, bijesni seljani protjerali su prave liječnike koji su vršili cijepljenje, optuživši ih da su špijuni. U lipnju su talibanski zapovjednici u dva okruga zabranili pristup ekipama za cijepljenje sve dok Sjedinjene Američke Države ne prekinu napade bespilotnim letjelicama. Naveli su Afridija, koji se nalazi na izdržavanju 33godišnje kazne koju mu je izrekao jedan plemenski sud, kao primjer kako CIA koristi slične kampanje za špijunažu. “Nesumnjivo je to bio veliki korak unatrag”, kaže Elias Durry, koordinator Svjetske zdravstvene organizacije za problem dječje paralize u Pakistanu. No on i ostali predvodnici globalnog rata protiv dječje paralize kažu da su se oporavili i od gorih situacija. Sporna dva okruga, Sjeverni i Južni Waziristan, nalaze se u rijetko naseljenim planinama u kojima živi samo 278.000 djece mlađe od pet godina. Za usporedbu, u sjevernoj Nigeriji, gdje dječja paraliza konačno gubi bitku nakon niza godina otpora javnosti, djeca se broje u milijunima. Također, nastavlja Durry, prije zabrane pristupa ekipe za cijepljenje uspjele su doprijeti do 225.000 djece u Waziristanu. Svi od njih trebat će dodatne doze cjepiva ako žele biti u potpunosti zaštićeni, no svakom dozom dobivaju na vremenu. Bruce Aylward, rukovoditelj za iskorjenjivanje dječje paralize u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kaže da su ekipe za cijepljenje postavljene na kontrolnim točkama na autocestama te željezničkim i autobusnim postajama. Cijepe svako dijete na koje naiđu. Bijes je dosegnuo vrhunac prošlog srpnja kada je u londonskim novinama The Guardian otkrivena veza cijepljenja sa CIA. U siječnju je sve potvrdio američki ministar obrane Leon E. Panetta. Gnjev se ponovno razbuktao u svibnju nakon osude Afridija.

Humanitarne skupine prosvjedovale su kod Davida Petraeusa, ravnatelja CIA. “To je bio najgluplji mogući pothvat, a negativne posljedice bile su neminovne, pogotovo glede nastojanja u borbi protiv dječje paralize”, kaže Zulfiqar A. Bhutta, stručnjak za cjepiva pri pakistanskom Sveučilištu Ali Khan. Bhutta, koji se također nalazi na čelu vladinog istraživačkog etičkog povjerenstva, kaže da bi se i Afridi i CIA mogli naći “pred sudom ili još gore”. Naime, kako bi uspostavile vjerodostojnost, sporne ekipe bez dozvole su cijepile stanovnike nekoliko četvrti u Abbottabadu. Diljem svijeta broj slučajeva oboljenja od dječje paralize smanjio se na 600 s 350.000 koliko je iznosio 1980ih. Pobjeda nad tom bolesti na tren se učini nadomak ruke, a onda dođe do negativnog preokreta, zbog čega su zdravstvene institucije nedavno u Ženevi bile primorane zatražiti dodatna sredstva u iznosu od jedne milijarde dolara. U Pakistanu je prošle godine zabilježeno 198 slučajeva oboljenja. Stručnjaci smatraju kako na svaki poznati slučaj dolazi 200 nositelja bolesti kod kojih nema pojave simptoma. Zasad su ove godine u Pakistanu zabilježena 22 slučaja. Paradoksalno, Afridi nije cijepio ljude protiv dječje paralize, već protiv hepatitisa B. Nije točno pojašnjeno zašto, ali moguće objašnjenje je sljedeće: cjepivo protiv hepatitisa se injektira, dok se cjepivo protiv dječje paralize uzima oralno, u obliku kapi. Ako je cilj bio prikupiti DNA, što Afridijeva ekipa navodno nije uspjela obaviti, s lakoćom su u svaku injekciju mogli povući malo krvi. Također, “hepatitis B lako ostaje nezamijećen”, objašnjava Bhutta. “Kod dječje paralize ima previše igrača i agencija.” No unatoč svemu šire se glasine o cjepivu protiv dječje paralize – kako je to zapadnjačka urota kojom se želi sterilizirati djevojčice, kako je ono prema islamskom zakonu nečisto, kako sadrži virus AIDS-a. Prije pet godina u Afganistanu, kad su simpatizeri talibana protjerali ekipe za cijepljenje, djelatnici Unicefa i Svjetske zdravstvene organizacije uvjerili su vođu Mullaha Muhameda Omara da ekipama za cijepljenje da zaštitu. Sada isti ti djelatnici pokušavaju pokrenuti pregovore s lokalnim zapovjednicima u Pakistanu.

Donald G. McNeil Jr.
Komentari