NE UBIJAJTE SAMI SEBE !!!

SHARE:

NE UBIJAJTE SAMI SEBE !!!
Kurkuma za prirodno izbjeljivanje zubi
Mentalni detoks: 9 načina da se oslobodite opterećujućih misli !!!
(VIDEO/RECEPT) Preživio DVA RAKA i sad je ZDRAV KO DREN: Ovo je njegova priča !!!
Uvećana prostata simptomi, lečenje, prirodni lek !!!
Zbog zdravlja treba ograničiti unos soli !!!

POSLEDICE KONZUMIRANJA DUVANA

untitled


  • Povijest pušenja duhana ili kako je sve počelo?

Pradomovinom duhana smatra se Sjeverna Amerika. Na arheološkim nalazima iskopanim na području gdje su obitavali Indijanci iz plemena Maja prikazani su svećenici kako za vrijeme vjerskih obreda puše lule. Među indijanskim plemenima pušila se zajednička lula za vrijeme raznih svečanosti, a osobito prilikom prestanka ratovanja i sklapanja mira (poznata “lula mira”).

  • Koliko je u svijetu pušača?

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da u razvijenim zemljama svijeta puši 41% muškaraca i 21 % žena, a u zemljama u razvoju 48% muškaraca i 8 % žena, odnosno ukupno 1 milijarda i dvjesto milijuna ljudi, a godišnje umire od posljedica pušenja oko 5 milijuna ljudi.

  • Štetno djelovanje duhana:

Duhanski dim sadrži preko 4000 kemijskih sastojaka od kojih su najzastupljeniji dušik, ugljični dioksid, kisik, nikotin, ugljični monoksid, policiklički aromatski ugljikovodici, metali (kadmij, arsen, olovo) i cijanovodik.

  • Nikotin:

Jedna od najštetnijih tvari u duhanskom dimu je nikotin koji izaziva ovisnost. U središnjem živčanom sustavu nakon početne ekscitacije (dišni centar, vazomotorni centar, centar za povraćanje) porastom doze javljaju se prvo tžremor i konvulzije, a daljnjim porastom do smrtne doze nastupa paraliza i smrt. Djelovanjem nikotina na nadbubrežnu žlijezdu oslobađa se adrenalin i noradrenalin, što dovodi do povećanja frekvencije srca, konstrikcije malih krvnih žila i povišenja krvnog tlaka. Uz navedene učinke sastojci duhanskog dima inhalirani u pluća prelaze u krvotok i uzrokuju oštećenja na endotelnim stanicama krvnih žila.

  • Kancerogeno djelovanje katrana:

Za pedesetak sastojaka duhanskog dima dokazano je da imaju kancerogeno djelovanje (sposobnost da izazivaju rak). To su pretežno tvari iz katrana (policiklički aromatski ugljikovodici, ali i niz drugih sastojaka kao što su uretan, polonij, naftilamin, vinilklorid itd.). Pušenje se danas smatra glavnim čimbenikom rizika za nastanak raka bronha i pluća, usne šupljine, ždrijela, nosne šupljine i paranazalnih sinusa, grkljana, jednjaka, gušterače, bubrega, mokraćnog mjehura, a i planocelularni karcinom vrata maternice, rak želuca i mijeloidna leukemija češći su u osoba koje puše.

Jeste li znali da…untitledj

Duhanski dim iz okoliša štetno utječe i na nepušače koji borave u zadimljenom prostoru. Nepušači koji žive s pušačimaimaju 20-30 % veći rizik za razvoj karcinoma bronha i pluća, a rizik za koronarnu bolest također je veći za 25-30% u nepušača koji žive s pušačima. Udisanje duhanskog dima u dojenčadi i male djece dovodi do učestalijeg bronhitisa, upale pluća, astme, smanjene plućne funkcije, te akutne i kronične upale srednjeg uha. Najnovija istraživanja također ukazuju da izloženost duhanskom dimu iz okoliša udvostručuje rizik od makularne degeneracije u starijoj životnoj dobi – glavnog uzroka gubitka vida u EU. Studija provedena 2001-2002. godine u sedam europskih gradova pokazala je da je duhanski dim prisutan u većini javnih prostora, uključujući prostore za provo- đenje slobodnog vremena, ugostiteljske

 

 

Kako pomoći?

I na kraju kako pomoći da se smanji broj regrutiranih pušača među mladima ?
Uz informiranje o štetnim posljedicama pušenja, te promjena stavova prema zdravlju u smislu usvajanja zdravijih načina ponašanja,
najvažnije je stjecanje vještina za prepoznavanje i odupiranje društvenim utjecajima. Važno je kod mladih razvijati socijalne vještine kako bi uspješno izašli na kraj s različitim društvenim utjecajima koji zagovaraju pušenje, a to su najčešće:
• lažna procjena kako svi ljudi puše
• društveno poželjni «image» pušača
• uvjerljivost utjecaja vršnjaka koji su pušači
• sofisticirano reklamiranje cigareta
Komentari