INDEKS TELESNE MASE !!!

SHARE:

INDEKS TELESNE MASE !!!
Smokva – sočna, slatka i ljekovita
Vežbajte sa Dijanom Morić: Vežbe za zadnjicu (VIDEO) !!!
Super vodič: kako dobiti 10 kg mišićne mase u 3 mjeseca !!!
5 STVARI KOJE NISTE ZNALI U VEZI SPAVANJA!!!
Testosteron – kralj svih hormona!!!

Indeks telesne masne tabela


Indeks telesne mase tabela ili kako možete još pronaci BMI kalkulator (Body Mass Index) služi nam za računanje stepena gojaznosti kod pojedinca i ukazuje nam na evantualne probleme sa preteranom težinom. BMI kalkulator se pokazao kao dobar pokazatelj u merenjima koja najcešce primenjuju i  lekari.


Prebacite na “Metric” za Kg
unit US    
age  
sex    
height ftin
weight lb
height cm
weight kg

Indeks telesne mase (ITM) predstavlja odnos telesne mase u kilogramima i kvadrata telesne visine u metrima.I pored toga što se BMI kalkulator cesto koristi ima i svoje mane i manjkavosti. Pre svega,moguce je biti gojazan i imati dobar indeks telesne mase, kao i sa druge strane nemati previše kilograma a imati loš ITM rezultat. Evo i objašnjenja: odnos nemasne i masne telesne mase tj.sastav našeg tela je puno važniji od broja kilograma koje imamo.

indeks telesne mase tabelaDaćemo primer sa dizacima tegova. U njihovom telu je mnogo mišicnog tkiva,tako da i povecan indeks telesne mase nije zabrinjavajuci. Ljudi koji su slabo fizicki aktivni i potpuno neaktivne osobe,koje se ne bave baš nikakvom fizickom aktivnošcu imaju dobar ITM rezultat a sa druge strane visok procenat masnog tkiva. To su ipak redi slucajevi,pošto je u praksi najveci broj gojaznih osoba sa visokim procentom masnog tkiva..

Indeks telesne mase zaključak

Ocena prehrambenog stanja po Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji po vrednosti ITM ( Indeks telesne mase) kod odraslih osoba (u ovoj oceni trudnice nisu uračunate) :

  • manje od 18,5 = neuhranjene osobe
  • od 18,5 do 24,9 = osobe sa poželjnom-normalnom tezinom tj. idealnom masom
  • od 25,0 do 29,9 = osobe sa povecanom tezinom
  • od 30,0 do 34,9 = osobe sa I. stepenom gojaznosti – blaga gojaznost
  • od 35,0do 39,9 = osobe sa II. stepenom gojaznosti- teška gojaznost
  • preko 40 = osobe sa III. stepenom gojaznosti – ekstremna  gojaznost
Komentari